twitter

Thursday, August 06, 2015

Beyaz Saray'dan Erdoğan'a Mesaj: Washington'a Gelme!

Beyaz Saray'dan Erdoğan'a Mesaj: Washington'a Gelme!
Basinda çıkan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 100 milyon dolara malolduğu söylenen ve başkent Washington'a yarım saat kadar uzaklıkta olan Maryland Eyaletinde yapımı tamamlanan Türk Camii ve misafirhanesini açmak için Sonbahar'da ABD'ye gelecek. Erdoğan, ABD ziyaretini 'diplomatik misyon' olarak tanımladı. Erdoğan, BM'nin Eylül ayındaki Genel Kurul'a katılıp katılmayacağının belli olmadığı, ama her halükarda Türk Camiini açarak, oradan da Beyaz Saray'ı ziyaret etmek istediği biliniyor. Konuyla ilgili sorularımı cevaplayan Obama yönetimi yetkilileri, Beyaz Saray'ın yanıbaşına kadar gelecek olan Erdoğan ile Başkan Obama'nın Washington'da görüşmeyi planlamadığını kaydetti. İkilinin Eylül ayında, New York'daki BM'nin yıllık Genel Kurulunda bir görüşme yapıp, yapmayacakları ise belli değil. Geçen yıl Obama yine BM'de Erdoğan ile görüşmemiş, onun yerine Başkan yardımcısı Joe Biden görüşmüştü.

Beyaz Saray: Görüşme Yok
Beyaz Saray'a Erdoğan ile Obama arasında görüşme olup olmayacağı ve ''Türk Cumhurbaşkanlığının Obama ile görüşme talebi olduğunu doğrular mısınız'' soruları yöneltiğinde Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Mark Stroh ''Beyaz Saray'a yapılacak bir ziyaret ile ilgili şu anda yapacağımız bir duyuru bulunmuyor'' derken, aynı sorulara Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyinde Avrasya ile Türkiye dosyalarına da bakan Alistair Baskey de 'şu anda anons edeceğimiz birşey yok' cevabını verdi.

Bir yıldır istenen randevuya cevap yok
Erdoğan'ın diğer taraftan Obama'yı, diğer G20 liderleri ile birlikte Antalya'da Kasım ayında ağırlaması bekleniyor. Erdoğan'ın ABD'ye G20 toplantılarından önce geliyor olmasına rağmen Obama'dan bir yılı aşkındır ısrarla talep etmesine rağmen istediği görüşmeye yeşil ışık gelmediği anlaşılıyor. Son zamanlarda İncirlik ile ilgili anlaşmaya rağmen Obama ile Erdoğan'ın Gezi protestolarından beri kötü giden ilişkilerinin düzelmediği görülüyor.

Birçok kez iletilen randevu talepleri
Saray'ın sözcüsü İbrahim Kalın da 7 Haziran seçimlerden az bir zaman önce konferansa katılmak üzere Washington'a gelmiş, bu sırada bölgede bulunan AKP'ye yakın isimlerle yaptığı özel bir toplantıda, Obama ile Camiinin birlikte açılması için teklif gittiğini söylemişti. Nisan ayında ise bu kez AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Maryland'daki Camiiyi ziyaretinde şunları söylemişti: “Cumhurbaşkanı Erdoğan, telefon görüşmesinde Obama’ya merkezi birlikte açma teklifinde bulundu. Obama da teklifi prensipte açılışa katılmaya evet dedi.” İki lider arasında böyle bir sözleşmenin olmadığını ivedi bir şekilde ve henüz Çavuşoğlu başkentte ABD yetkilileri ile görüşmelerini yapıyorken Beyaz Saray açıklayarak Bakanı yalanlamıştı.

No comments: