twitter

Monday, August 24, 2015

Aynı Zamanda 3 Farklı Amerikan Kurumu Çavuşoğlu'nu Yalanladı

Pentagon ve Beyaz Saray, Çavuşoğlu'nu Yalanladı
ABD Savunma Bakanlığında Suriye dosyasına bakan Binbaşı Elissa Smith, bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Reuters'e söylediği ''ABD ile teknik görüşmeler bitti' demecini doğrulamadı.

Binbaşı Smith, email ile gönderilen soruya karşılık Bakan Çavuşoğlu'nun ifade ettiği 'yakında ABD ile Türkiye geniş operasyonlara başlayacaklar'' demeçleri hakkında şunları söyledi: ''Başkan Obama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz 22'de gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde IŞİD'e karşı geniş anti-IŞİD Koasliyonu altında işbirliğin artırılacağı yönünde bir mutabakata ulaştılar. İki ülkenin Orduları bu ulaşılan mutabakatın operasyonel unsurlarını uygulamak için çalışmaktalar. ABD hava saldırı misyonlarının Türkiye'den IŞİD'e karşı uçuşlara başlamaları bu mutabakatın en önemli sonucudur şimdiye kadar. Ordu planlayıcıları beraberce sahadaki muhalif grupların nasıl desteklenerek Türk-Suriye sınırında kilit önemdeki bölgeden IŞİD'in temizlenebileceğini araştırmaktalar. Bütün bu gayretler IŞİD ile mücadele Koalisyonu ile birlikte sahadaki muhalif gruplarla çalışılarak uygulanacaktır.''

ABD: Ortada Bölge Yok
Çavuşoğlu Reuters'e verdiği mülakatta aynı şekilde bir 'güvenli bölge' den de bahsetmişti. Smith, buna karşılık da, ''bir 'bölge-zone' planımız yoktur'' dedikten sonra şunları ekledi: ''Hava operasyonları dışında, Türkiye'nin sınırlarında da dahil olmak üzere, Türkiye'nin güvenliğini ve bölgesel istikrarı desteklemek üzere, IŞİD ile en etkili mücadelenin yollarını Türkiye ile diyaloglarımızı sürdürerek değerlendirmekteyiz.''

Beyaz Saray: Görüşmeler Sürüyor
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de, günlük basın toplantısında Türkiye ile görüşmelerin devam ettiğini ve bir anlaşmanın olmadığını söyledi.

ABD Dışişleri bakanı Sözcüsü: Anlaşma Yok
Günlük basın toplantısında Türk Dışişleri bakanı Çavuşoğlu'nu aynı gün yalanlayan üçüncü Amerikan yetkilisi ise Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby oldu. Kirby de, Türkiye ile görüşmelerin devam ettiğini açıkladı ve bir anlaşmanın henüz olmadığını söyledi.

No comments: