twitter

Wednesday, February 25, 2015

ABD Dışişlerinden Sinirlioğlu Açıklaması

İlhan Tanır
ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, son iki gündür Washington’da bulunan ve ABD Dışişleri Bakanlığında görüşmelerde bulunan Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Salı akşamı ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Tony Bilinken ile yaptığı çalışma akşam yemeği ile ilgili açıklamada bulundu.


ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ‘ikili güçlü ABD-Türk ortaklığını, Türkiye’nin IŞİD karşıtı Global Koalisyondaki rolü de dahil olmak üzere bölgesel güvenlik bağlamında konuştular.’ Bunun yanısıra, yapılan açıklamaya göre, ‘’Müsteşar Blinken Türkiye’nin, ABD Savunma Bakanlığının ılımlı Suriyeli muhalefet için yaptığı eğit-donat programına desteğinden dolayı memnuniyetini belirtti.’’ Türkiye’nin Irak hükümetine gösterdiği destek de Blinken'den övgü aldı.


Son olarak açıklamada, Müsteşar Blinken’in ‘’Avrupa enerji güvenliği ve Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığına karşı koymanın önemine vurgu yaptığını’’ yazılı açıklama belirtiyor.


Açıklama Analizi:


  • ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ‘ABD-Türk ortaklığı’ lafzı geçiyor. ABD’nin önce ‘model ortaklık’ tanımından vazgeçtiğinin, şimdi de  ‘stratejik ortaklık’ tanımından vazgeçtiğinin son örneği.
  • İkinci olarak, ‘anti-IŞİD Global Koalisyonda Türkiye’nin rolü’ diyerek, Esad’ın hiçbir şekilde Koalisyonun hedefleri arasında yer almadığını bir kez daha vurgulamış oldu ABD Dışişleri Bakanlığı. Daha birkaç gün öncesine kadar Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Esad'ın hedefleri arasında olduğunda ısrarcı idi.
  • ‘Avrupa enerji güvenliği’ vurgusu ile, son zamanlarda Türk-Rus yakınlaşması ve Başkan Putin’in ‘Türk Akımı’ olarak adını koyduğu, yeni boru hattına atıf yapıldığı görülüyor.
  • Son olarak da, ‘Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığını karşı koymanın’ vurgusunu yaparak, Kırım’ı ilhak eden Rusya’ya Türkiye’nin yeterince tepki vermediğ, hatta yeni boru hatları ve projelerle, Rusya’ya karşı konan ambargoları delen görüntü vermesine atıf görülüyor.

Sinirlioğlu'nun Programı Sır, Görüşme hakkında açıklaması henüz yok
Washington'daki Türkiye Büyükelçiliği, görüşme ile ilgili bir açıklama yaptığında, veya yaparsa, Türkiye’nin bu görüşmeleri nasıl gördüğünü de yansıtmak iyi olur. Maalesef şimdiye kadar Sn. Sinirlioğlu’nun Washington ziyareti ile ilgili en küçük bir bilgi verilmiş değil.

Sinirlioğlu, geçmişteki bazı Washington ziyaretlerinde Washington'daki basın ile sohbet toplantısı dahi düzenlediği oluyordu. Bu ziyarette ise Sinirlioğlu'nun gelişi ile ilgili Büyükelçilikden bilgilendirme notu da dahil olmak üzere, hiçbir bilgilendirme yapılmaması dikkat çekti.

İngilizce:
A State Department official on Blinken-Sinirlioğlu Meeting:
“On February 24, Deputy Secretary Blinken hosted a dinner for visiting Turkish Foreign Ministry Undersecretary Feridun Sinirlioglu.  The two discussed strong U.S.-Turkish cooperation on regional security, including Turkey’s role as a member of the Global Coalition to Counter ISIL.  Deputy Secretary Blinken welcomed Turkey’s support for the Department of Defense’s train and equip program for the moderate Syrian opposition, as well as Turkey’s support for the Government of Iraq.  The Deputy Secretary also emphasized the importance of European energy security and confronting Russian aggression in Ukraine.”

No comments: