twitter

Saturday, July 25, 2015

İncirlik, İŞİD ve Tampon Bölgesi

İngiliz RUSI düşünce kuruluşunda uzmanı  ve ayrıca İstanbul merkezli EDAM düşünce kuruluşunda silahsızlanma konuları direktörü Aaron Stein, ayrıca son 2-3 yıl içinde gerek Türkiye'nin Suriye krizi ile ilgili politikaları olsun, gerekse de Türkiye iç-politikası olsun, en çok üreten ve itibarlı Washington düşünce kuruluşlarında kendine yer bulan bir isim oldu. 

Basında çıkan İncirlik anlaşmasının içeriği tam olarak bilinemiyor. Bu üsten çıkan uçakların herhangi bir sınırlamaya tabi olup olmadığı açıklanmadı. Yani hem İncirlik in nasıl kullanacağı hem de Suriye içine 90 km genişliğindeki 'uçuşa yasak bölge' konusu ile ilgili bilinmeyenler, bilinenlerden çok. Ortada bir anlaşmaya referans ediliyor ve bu anlaşmanın maddeleri, taraflar canı istedikçe açıklanıyor. Bizlerde tenis topu gibi izliyoruz. Bu belirsizlikten dolayı da bu anlaşmalarda olanları tahmin etmemiz ve ihtimaller üzerinden egzersiz yapmamız gerekiyor:

''Eğer uçaklar sizin toprağınızdaki bir üsten (İncirlik) kalkıyorsa, sizin bu uçaklar için angaje kurallarını belirleme hakkınız vardır. Anladığım kadarıyla İncirlik'ten kalkan uçaklara sadece Halep'in kuzeyi ile İdlib'de hareket etmesini şart koşabilirler ki bu da Türkiye'nin desteklediği Suriye Özgür Ordu grupları (ÖSO - FSA) destek de anlamına gelmiş olur. Türkiye'nin uçuşa yasak bölge ile anladığı, de facto olarak, Esad rejimine hitaben jetlerini buraya yaklaştırma uyarısı yapılacak bir alan olabilir. Bu genişliği, Hürriyet'te çıkan haberlerdeki gibi ise, Halep'in kuzeyine doğru uzanıyor demek. ABD'nin ortaya koyduğu hava saldırıları bilgileri gösteriyor ki, General Allen Ankara'yı ziyaret ettiğinden itibaren, Amerikan hava güçleri Jarablus ve çevresini vurmayı, yani PYD güçlerine destek olmayı bıraktı, onun yerine Türkiye'nin desteklediği gruplara yakın yerlerde hava saldırısı yapmaya başladılar. Bu da İncirlik anlaşmasının temelini oluşturuyor olabilir. Bu anlaşma 9 aydır görüşülüyor ama Suruç bu anlaşmayı sonuçlandırdı gibi.''

Cagaptay: Türkiye tam bir üye haline geliyor
Washington'daki WINEP düşünce kuruluşunda Türkiye konuları uzmanı olan ve Washington DC'de muhtemelen Türkiye hakkında en çok rapor üreten ve en çok aranan uzmanlardan olan Soner Cagaptay'a göre ise ''İncirlik anlaşması, bir haftada değil, yaklaşık bir yıla kadar giden bir süredir yapılan görüşmelerin bir sonucu. Türkiye'nin her ne kadar anti-IŞİD koalisyonu üyesi olarak bilinse de, şimdiye kadar Suriye içinde aktif olarak savaşa katılmamıştı.'' Son gelişmelerle Türkiye'nin aktif bir şekilde koalisyon üyesi haline geldiğine inanıyor Cagaptay. 

No comments: