twitter

Monday, July 27, 2015

ABD, PYD'yi İncirlik'ten Koruyacak

Bugün, 27 Temmuz Pazartesi günü, ABD Dışişleri Bakanlığının basın toplantısının büyük bir çoğunluğunda Türkiye, İncirlik ve Türkiye-IŞİD ile Koalisyon konuları etrafında, Türkiye ile ilgili konular tartışıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "İncirlik'ten kalkacak Koalisyon güçler Suriye'nin kuzeyinde bulunan PYD güçlerine destek olacaklar mı" soruma karşılık şunları söyledi: ''YPG şimdiden Koalisyon hava yardımından istifade etti. Ama şimdi Türkiye'deki üslere ulaşımımız olduğu için, bu desteğin daha hızlı ve etkili bir şekilde devam etmesine izin vereceğiz.''

Kirby'nin bu demeci birlikte, İncirlik'ten kalkacak Koalisyon güçlerinin, Türkiye'nin daha önce tehdit olarak algıladığını ifade ettiği, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'IŞİD ile PKK arasında fark yoktur'' sonra da ''PKK ile PYD arasında bize göre fark yoktur'' dediği PYD/Suriyeli Kürt güçleri koruyacağı ilginç bir durum çıkıyor. Erdoğan'ın IŞİD kadar tehlikeli gördüğü PYD kuvvetlerine, Koalisyon hava kuvvetlerinin, Türkiye'deki İncirlik üssünden kalkarak destek olacağı, ABD tarafından resmi olarak açıklanmış oluyor. 

Kirby, Türkiye sınırına yakın bölgede kurulacak IŞİD'den özgür bölge için, daha örtülü açıklamalar yapsa da, ilerideki bir zaman diliminde, bu bölüme Suriyeli göçmenlerin geri dönebileceği ve Koalisyon hava kuvvetleri ile bu insanların korunacabileceği ihtimaline kapıyı kapatmadı.

Son olarak ABD Savunma Bakanlığından konuşan ve ismini vermek istemeyen üst düzey yetkili, Kirby'nin PYD ve İncirlik ile ilgili söylediği sözlere şu yorumlarla destek verdi: ''hedeflere daha yakınsanız, onlara ulaşmanız daha kolay olur.'' Bilindiği üzere İncirlik, PYD kuvvetlerine, diğer Körfez üslerine göre çok daha yakın konumda.

Kirby'nin günlük basın toplantısının tümü burada

No comments: