twitter

Monday, July 27, 2015

ABD'den Uçuşa Yasak Bölge Açıklaması

ABD: Uçuşa Yasak Bölge Yok
Sorularımızı cevaplayan üst düzey bir ABD yönetimi yetkilisi, Pazar günü Washington Post'da çıkan ve Türkiye ile ABD'nin birlikte, Suriye'nin kuzeyinde bir 'güvenli bölge' kuracağını iddia eden haberle ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan özel açıklamada yetkili, Türkiye ile ‘’ortaklaşa yapılacak askeri gayretler bir uçuşa yasak bölgeyi kapsamayacak’’ derken, Türkiye ile konuşulan konunun ayrıntıları üzerinde çalışılmaya devam edilse ‘’Kuzey Suriye yerelinde mücadele eden ortaklara destekte bir işbirliğidir’’ denildi. Açıklama ayrıca, hedefin ‘’IŞİD’den özgür bir alan kurmak ve Türkiye ile Suriye sınırında daha yüksek güvenlik ve istikrarı sağlayabilmek’’ olarak belirlendiğini kaydetti.


PYD Korunmaya Devam Edilecek
Aynı yetkiliye, bölgede bulunan PYD güçlerinin de İncirlik'ten kalkan Koalisyon güçlerince korunup, korunmayacağını sorulduğunda, yetkili önce 'operasyonel detaylar veremem' dese de, ABD’nin IŞİD ile savaşan farklı grupları desteği konusunda ‘açık sözlü’ olduğunu ifade etti: ‘’Suriye'de IŞİD'e karşıt kara güçlerini destek gayretlerine devam ediyoruz. Bu destek sadece Tel Abyad’dan IŞİD’i süren Suriyeli Kürtleri ve yerel Sunni Arap savaşçıları değil aynı zamanda Halep’in kuzeyinde IŞİD ile mücadele eden Sunni Araplara da son zamanlarda yapılan Koalisyon hava saldırıları ile veriliyor’’ denildi.

Anlamı:
Böylece ABD, Kuzey Suriye’de bir taraftan Türkiye’nin destek verdiği bazı ılımlı Suriyeli muhaliflere destek verdiği gibi aynı zamanda Suriyeli Kürtleri domine eden PYD'nin YPG savaşçılarını da Koalisyon uçaklarının destek olacağının işaretini verdi. Kuzey Suriye'de IŞİD ile en şiddetli mücadeleyi yapan PYD'ye bağlı YPG güçleri olduğu hatırlara gelirse, bu açıklama ile Amerikan yönetiminin, İncirlik'ten kalkacak Koalisyon hava güçlerinin K.Suriye'de bulunan PYD'ye de destek olacağı anlamına da gelebilir.

ABD yetkilisi ayrıca açıktan bir 'uçuşa yasak bölge' kurulmayacak demekle de, resmi bir ilanın daha önce Türk basınına yansıdığı gibi yapılmayacağını kaydetmiş oldu.

Türkiye, 2012 yılından beri birçok kez uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge talep etmiş, bu bölgelerin doğrudan Şam yönetimine karşı olarak da kurulması gerektiğinde ısrar etmişti. Bu kez ise Koalisyon hava güçleri Suriye'nin kuzeyinde sadece IŞİD karşıtı hava saldırıları düzenleyecek. Açıklamada da zaten 'IŞİD'den özgür alanlar' hedef olarak gösterilerek, Esad güçlerinden özgür tanımı ise yapılmamış.


açıklamanın tümü:
''Ayrıntıların üzerinde çalışılmaya devam edilmesi gerekiyor ama Türkiye ile konuştuğumuz konu, IŞİD ile Kuzey Suriye yerelinde mücadele eden ortaklara destekte işbirliğidir. Hedef, IŞİD'den özgür bir alan kurmak ve Türkiye'nin Suriye ile sınırında daha yüksek güvenlik ve istikrarı sağlayabilmektir. Ortaklaşa yapılacak askeri çabalar bir uçuşa yasak bölge kurulmasını kapsamayacaktır. Başkan ve Cumhurbaşkanının Çarşamba günü telefonda görüştüğü gibi, beraberce ahenki bir şekilde Suriye'deki anlaşmazlığa karşılık bir siyasi çözüme doğru gideceğiz.''

''ABD, IŞİD ile savaşan farklı grupları desteklediği konusunda açık sözlü. Suriye'de IŞİD'e karşıt kara güçlerini destek gayretlerine devam ediyoruz. Bu destek sadece Tel Abyad’dan IŞİD’i süren Suriyeli Kürtleri ve yerel Sunni Arap savaşçıları değil aynı zamanda Halep’in kuzeyinde IŞİD ile mücadele eden Sunni Araplara da son zamanlarda gönderilen Koalisyon hava saldırıları ile veriliyor. IŞİD’den özgürleştirilen yerlerin herkesi kapsayıcı şekilde yönetilmesini ve göçmenlerin geri dönmesi konusunda Türkiye’nin pozisyonunu paylaşıyoruz. Bu durum, anahtar konumdaki buralardaki bazı bölgelerin istikrara kavuşmasını sağlayacaktır. Biz, Tel Abyad’daki IŞİD karşıtı güçlerin vermiş olduğu göçmenlerin geri dönüşüne izin verilmesi ve şehrin yerel, güven verici sivil komitelerin yönetimine bıraklması sözünü memnuniyetle karşıladık ve bu sözlerin yerini getirilmesi için çağrı yapıyoruz.’’

No comments: