Suriyeli Kürtler, Türkiye-ABD İlişkilerini Zorluyor
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, Türkiye'nin Suriye içinde tampon bölgesi kurması planları ile ilgili olarak günlük basın toplantısında yorumunun sorulması üzerine: ''ABD, Türkiye'nin IŞİD'in kuzey Suriye'de olması ile ilgili endişelerini paylaşıyor. IŞİD'in bulunması, Türkiye'ye ve Koalisyon ortaklarına tehdit oluşturmaktadır. IŞİD ile mücadele için birçok Koalisyon üyeleri farklı yardımlar yapması gerekmektedir. Bu sadece Türkiye değil, Koalisyonun da sorunudur. Irak'dan ve Suriye'den gelmiş yaklaşık 2 milyon göçmene karşı olarak Türkiye hükümeti ve halkının yaptığı olağanüstü cömertliği ve yardımı için tekrar teşekkür ediyoruz. Yabancı savaşçıların Suriye'ye gitmesini engellemek için hepimiz daha fazlasını yapabilmeliyiz'' dedi.
Suriye'de tehdit IŞİD, PYD değil
Türkiye'nin PYD'nin Jarablus da dahil olmak üzere, Suriye'nin kuzeyinde güçlenmesi ve varlığını tehdit olarak görürken, ABD'nin PYD'ye hava saldırıları ile destek vermesi ile ilgili Türkiye ve ABD arasındaki büyük politika farklılığı sorulduğunda ise Kirby, Suriye'deki 'büyük sorunun IŞİD'in varlığı ve tehdit oluşturmasını'' gösterdi ve savaşın odağının da IŞİD olacağını tekrar ederek şunları söyledi: ''Biz Türk meslekdaşlarımızla sürekli bu konuları görüşmekteyiz ve bu gruplarla ilgili onların güvenlik endişelerini anlamaktayız. Onların endişelerini anlıyoruz ve IŞİD ile ilgili endişelerini anlıyoruz. (Türkiye) önemli bir ortak ve müttefiktir ve bunun gereği de bazı önemli sorunlarımızı bizim konuşabilmemizdir. Ama buradaki büyük sorun, Irak ve Suriye'de IŞİD'in büyümesidir, genişlememiş olsa da bölgesel ve bütün müttefiklerimize tehdit oluşturmaya devam etmesidir.''
Ankara'nın iddiası PYD-Esad Ortaklığına ABD'den yorum yok
Yine AKP hükümetinin son zamanlarda Suriye içinde tampon bölge kurulması ve PYD'ye karşı pozisyon alma nedenlerinden biri olarak gösterilen, PYD'nin Esad rejimi ile birlikte hareket ederek, ılımlı Suriye muhaliflerine karşı çalıştığı iddiaları sorulduğunda ise Kirby şunları söyledi: ''Spesifik olarak Esad rejiminin kiminle anlaşmalar yaptığını bilmiyorum. Önemli olan şey, Irak ve Suriye içinde yaklaşık 62 ülke tarafından verilen kavga IŞİD'e karşıdır ve bu ortak düşmandır ve odak noktasıdır. Bu grup -ki Esad gücünü ve meşruluğunu kaybetmesi sonucu Suriye içindeki geniş topraklarda büyümesine ve yaşamasına izin verilmiştir'' dedi.
ABD Yetkilisi: Kavga IŞİD ile PYD değil
Yine Washington'da, ABD yönetiminden ismini vermeyen bir yetkili, Türkiye'nin PYD ile ilgili endişeleri ve ABD'nin bakışı sorulduğunda şunları söyledi: ''Bu endişeleri anlamaktayız. Bu endişeleri (Türkiye) sürekli bize bildirmektedir. .. PYD hakkında bazı endişeleri olduğunu da anlıyoruz ama Suriye içindeki kavga IŞİD'e karşıdır'' demekle yetindi.
ABD yetkilisi: Türkiye PYD değil IŞİD'in tehdit olduğunu anlıyor
Bu mesajın Türk yetkililere ulaştırıldırılıp, ulaştırılmadığı konusundaki sorulara ise konunun hassaslığından dolayı ismini vermek istemeyen ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey yetkili şunları söyledi: '' Biz sürekli bu konuları zaten (Türkiye ile) konuşmaktayız. Bir mesajın ulaştırılması falan konusu değil. Bunu iyi anlıyorlar zaten. Koalisyonun anahtar konumundaki üyelerinden birisi zaten. Koalisyona yardım etmiyor falan değiller'' dedi.
Türkiye-ABD İlişkileri Zorda
Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde PYD ve Suriye Kürtleri nedeniyle çok ciddi bazı sıkıntılar olduğu soruları ile ilgili olarak ise üst düzey yetkili, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin zor bir dönemden geçtiği ve PYD yüzünden daha da zorlaştığı yorumuna itiraz etmedi. Eklediği ise şu oldu: ''Türkiye önemli bir ortak. Koalisyona (IŞİD karşıtı) yardım etmektelar. Sahip oldukları endişeleri konuşuyoruz. Ama Türkiye ile ilişkilerim çok güçlü ve buna devam etmek istiyoruz.''
Henri Barkey: Aynı filmi mi izliyoruz?
Washington DC'de Türkiye ve bölgesi konuları yanısıra, Kürt gelişmelerini de yakından izleyen uzman Henri Barkey'nin yorumu ise şöyle oldu:
''Luzumsuz luzumsuz Ankara yetkilileri karsilarina dusman olmayan bir grubu son derece asilsiz ithamlarla--bombalanan hastahaneler falanla--kendilerine ve Turkiye kamuoyuna sunmaktadirlar. Ayni seyi 90'li yillarin sonunda da gorduk Irak'ta. Ne oldu sonra, Kuzey Irak hukumeti Turkiye'nin ender muteffiklerinden biri haline donustu. Ayni filmi mi seyrediyoruz?''
No comments:
Post a Comment