twitter

Saturday, January 12, 2013

Cenk Sidar ile Turkiye-ABD iliskileri


Cenk Sidar

ABD’de “The Diplomatic Courier” ve “Young Professionals in Foreign Policy” dergilerinin her yıl birlikte yayınladıkları “33 yaş altı dış politika liderleri” listesinde Washington’da yaşayan Türk siyaset analisti Cenk Sidar da yer almıştı bu yıl. Sidar, Sidar Global şirketinde global makro trendlerini izleyerek Amerikan ve uluslararasi şirketlere stratejik danisma yardıminda bulunuyor.


Türkiye’nin Agresif Suriye politikası Washington’ı rahatsız etti
Cenk Sidar’a göre ABD yönetimi, Suriye konusunda Türkiye’nin agresif yaklaşımından ve ABD’yi sürekli şekilde daha fazla müdahele etmeye teşvikinden dolayı hoşnutsuzluk yaşadığı zamanlar oldu. Washington’daki bakışlardan biri, Ankara’nın adeta Washington’ı başka bir savaşa çekme uğraşısı.

Sidar'a gore, ABD’nin özellikle geçtiğimiz on yılda giriştiği iki savaştan dolayı Ortadoğu’dan çekilmek istemesi, ekonomik durumu da göz önüne aldığımızda Washington tarafından öncelikli olarak görülüyor.

Bir diğer problem ise, özellikle Arap Baharı başladığından beri Ankara ve Washington’ın oldukça yakın ilişkiler içinde olmasına rağmen, Türkiye’deki anti-Amerikancı tavrın sürüyor olması. Bu konuda, Washington AK Parti hükümetinin yeteri kadar uğraşı vermediği kanısında.

2013 Belirliyeci Olacak
Sidar: Hem İran hem de Suriye için 2013 kritik bir yıl olacak. Belirsizliklerin üst üste geldiği bir yıla giriyoruz demek de mümkün. Bundan dolayı da önümüzdeki dönemde ilişkiler daha da dikkatle ve özenle yönetilmesi gerekecek.  

Washington’da Türkiye’nin başını ağrıtmaya devam edecek ‘Ermeni Soykırımı’ ve Kıbrıs gibi meselelerin, son zamanlarda çokça konuşulan Türk lobilerinin güçlenmesi gibi değişen parametlerle çözüleceğine inanmıyorum. Ankara bu sorunların köküne inerek bu sorunlara reformist bir kimlikle ele almalı. Diğer türlü bu lobi savaşları Washington’da bir endüstri haline geldi ve nemalanan bir çevre bundan onyıllarca daha zenginleşmeye devam edecek. Türk lobileri burada adeta ‘’Yeldeğirmenleri ile savaşıyor.’’ Halbuki Ermeni ve Kıbrıs meseleleri diplomasi ve kararlıkla çözülmesi gerekir. 

No comments: