twitter

Friday, July 22, 2016

ABD: ABD’nin yardım ve iade talebi çalışma tekliflerini Türkiye cevap vermedi

ABD: Türkiye'de aşırı önlemlerin uygulanmasini istemeyiz

ABD Dışişleri bakanlığı ve Beyaz Saray’da hafta boyu olduğu gibi perşembe günkü basın toplantılarında da Türkiye ağırlıkla tartışıldı. 

ABD yönetimi darbenin yapılma girişiminden sonra ilk kez Türkiye'deki hükümetin yaptıklarından dolayı endişe duyduklarını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığında genelde Amerikalı gazetecilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın darbe girişiminden beri yaptıkları hakkındaki ısrarlı soruların sonu gelmedi.

CNN’nin Dışişleri bakanlığı muhabiri Elise Talbott, Türk hükümetinin yaptıklarını aşırı görüp, endişeli olup, olmadığını sorduğunda ABD Dışişleri bakanlığı sözcüsü John Kirby, ‘’darbe girişimi olduğundan beri biz durumdan endişeliyiz ve bundan dolayı da Türk muhataplarımız ile irtibat halindeyiz’’ dedi. Kirby, ABD’nin Türkiye’deki tutuklama ve Erdoğan hükümetinin diğer bazı davranışlarından dolayı da ‘’Türkiye’de olanlardan tabi ki endişeli’’ olduğunu bir kez daha tekrarladı, ayrıca ‘’aşırı önlemlerin uygulanmasini tabi ki istemeyiz, burası açık.’’ diye ekledi.

‘’Bu aşırı önlemlerin uygulandığını görmüyor musunuz peki?’’ sorusuna ise Kirby şunları söyledi: ‘’Söylediğim bu olanları yakından izliyoruz ve Türk muhataplarımız ile de irtibat halindeyiz. Eğer endişelerimiz olursa bunu kaydedeceğiz. Bunu diplomatik yollardan diğer ülkelerle yaptığımız gibi yapacağız. Bunu çok yakından izliyoruz. Sorudan kaçıyor falan değilim.’’

CNN: Biraz öyle gibisiniz. Belki sorudan kaçmayı denemiyorsun ama bunu yapıyorsun.
Kirby: Haklısın. Yeniden söylemeliyim, Türkiye bize bir dost ve müttefik olarak önemli. Onların demokrasisileri de bizim için önemli. Bizim için çok önemli olduğu için de onlarla sürekli yakın irtibatta bulunacağız. Ama yine de çok acil bir durumdan geçtiklerini ve demokrasilerinin tehdit edildiğini bilmeliyiz.

Türkiye halen bir demokrasi mi?
Bir başka soru ise ‘’Türkiye’yi demokrasi olarak halen görüyor musunuz?’’ oldu. Kirby buna, ‘’Evet, biz Türkiye’yi halen demokrasi olarak görmeye devam ediyoruz.’’ cevabını verdi. ‘’Çalışan bir demokrasi olarak mı görüyorsunuz?’’ diye sorulduğunda ise Kirby sadece ‘’bir demokrasi olarak.’’ demeyi uygun gördü.

Kirby: Hangi tehlike büyük karakterize edemeyeceğim
‘’Ya olur ya olmaz. Darbe yenilgiye uğratıldıktan sonra Türkiye’nin demokasisine daha büyük bir tehdit hükümetin fazla ileriye gitmesinden gelmiyor mu? Bu iki tehditten hangisi daha büyük?’’ sorusuna ise sözcü ‘’Bunu karakterize edemeyeceğim’’ dedi.

Böylece Kirby, 15 Temmuz’da yaşanan darbenin mi yoksa darbeden sonra hükümetin yaptıklarının mı demokrasiye daha büyük tehdit olduğu sorusunun karşılığı olarak bilmiyorum demiş oldu.

Kirby yapılan soruşturma ile ilgili işlerinden kovulan ve tutuklananların sayılarının büyük olması ile ilgili bir soruya da ‘’Onların yaptığı her kararı meşrulaştırmıyorum ve savunmuyorum ama söylediğim herkesin onların soruşturma yapma sorumluluğunu anlaması gerekir ve spesifik bilgi için ve kimin sorumlu olduğunu bilmek ve planlamada nasıl olur da bu kadar ileriye gittiğini öğrenmek için olanlara genişçe bakacaklardır'' dedi.

Kirby ABD’nin darbe girişimini kınadığını ama ‘’aynı zamanda Bakan Kerry ileriye doğru hukukun üstünlüğü ve adil yargı süreci hakkındaki endişelerimizi açıkladı’’ dedi.

Kirby: Darbe tehdidinin halen olduğuna inanıyor olabilir
‘’Biz açıkça neler olduğundan endişeliyiz.‘’ diyen Kirby, darbenin halen tehdit olarak Türkiye'de bulunup, bulunmadığı sorusuna karşılık ise ‘’belki de halen tehdidin orada olduğuna inanıyor olabilirler’’ dedi.

Türkiye’nin aldığı her kararın değerlendirmesini yapmayacağını söyleyen Kirby, podyumundan Türkiye’deki ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü hakkında pekçok konuştuğunu hatırlattı. Bu endişelerimiz sürüyor dedi.

ABD’nin yardım ve iade talebi çalışma tekliflerini Türkiye cevap vermedi
Kirby, ABD Dışişleri Bakanlığının Türkiye’den bir ekibi Fethullah Gülen’in iadesi talebinin hazırlanması için ağırlayabileceklerini Türkiye’ye ilettiklerini ama Türkiye’den bu ekip teklifine cevap gelmediğini kaydederken, iade talebinin kanıta dayalı olması gerektiğini hatırlattı. Gülen’in darbe girişimine gerçekten bağlanabilmesinin mümkün olması gerektiğini söyledi.
İade anlaşmasına bağlılıklarında ciddi olduklarını göstermek için ABD’nin hazır olduğunu ekledi.

Kirby’nin verdiği bilgilere göre Türkiye ne darbenin soruşturması için ABD’nin yardım tekllifini ne de iade talebini hazırlamak için ekip ağırlama teklifini şimdiye kadar kabul etti.

No comments: