Obama'ya Hızlı Yöntem Yetkisi ve Türkiye
ilhan tanir
AB - ABD Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTYO) olarak adlandırılan serbest pazar kurma girişimlerinin hızlandırılması için ABD Kongresi geçen hafta önemli bir adım attı. "Hızlı yöntem (TPA - Trade Promotion Authority)" yetkisi olarak bilinen adım, hem Temsilciler Meclisi hem de Senato tarafından kabul edilerek Beyaz Saray’a verildi.
Bu yetki ile Beyaz Saray, AB ile yapacağı serbest pazar müzakerelerinde daha geniş yetkilere sahip olacak ve Kongre anlaşma metni hakkında değiştirme önerisi sunamayacak. TÜSİAD'ın Washington temsilcisi Barış Ornarlı'ya göre, ''bu yetki ile birlikte ABD Yönetiminin imzaladığı serbest ticaret anlaşmaları Kongre'ye sunulduğunda tümüyle (bir paket olarak) onaylanır veya reddedilir. Ek düzenleme, değişiklik yapılamaz. Bu müzakerelerin hızlandırılması açısından son derece önemli.''
Türkiye'nin Zararı Büyük Olabilir
ABD ve AB ile yoğun ticari ilişkiler içinde bulunan ama TTYO'ya dahil olmadığı için bu ortaklıktan mahrum kalacak olan Türkiye gibi ülkeler ise, Almanya merkezli Institute for Economic Research’e göre azınsanmayacak derecede bir gelir kaybına uğrayacak. ABD ile AB arasında yapılacak böyle bir anlaşmada, Türkiye, AB ile gümrük anlaşmasına sahip olduğundan dolayı, ABD'den gelecek mallar da gümrüksüz olarak Türkiye'ye girebilecek. Bu durum, Almanya merkezli Institute for Economic Research’e göreTürkiye için ulusal gelirinin yüzde 2,5’i oranında yıllık bir kayıba uğraması sözkonusu.
TPA'in onaylanması sayesinde bundan sonra TTYO anlaşmasının hızlı bir şekilde tamamlanması öngörülüyor. Ornarlı'ya göre, sona gelinen müzakerelerin 31 Temmuz tarihine kadar tamamlanması, ondan sonra da Kongre'nin onayına sunulması bekleniyor. Neticede, bir engel görülmez ise sonbahara TTYO onaylanarak yürürlüğe girebilir.
TPA verilmesi sayesinde TTYO müzakereleri de önemli ölçüde ivme kazanmış olacak.