twitter

Monday, April 20, 2015

Washington'daki Çavuşoğlu'na Beyaz Saray'dan Yalanlama

Washington'daki Çavuşoğlu'na Beyaz Saray'dan Yalanlama


Dışişleri Bakanı olmasından beri ilk kez Washington DC'ye ayak basan Mevlüt Çavuşoğlu, Pazar günü Maryland'da bitim aşamasında olan Türk Camisinin ziyareti esnasında yaptığı bir konuşmada Başkan Obama'nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte camiyi açmaya söz verdiğini söyledi. Çavuşoğlu şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı Erdoğan, telefon görüşmesinde Obama'ya merkezi birlikte açma teklifinde bulundu. Obama da teklifi prensipte açılışa katılmaya evet dedi."


Beyaz Saray Milli Güvenlik Konseyi sözcülerinden Mark Stroh'in email ile yaptığı açıklamaya göre, Başkan Obama böyle bir merasime katılma sözü vermedi. Beyaz Saray, 'Başkan Obama'nın böyle bir angajmanı hakkında herhangi bir açıklamamız yok' dedi.


Beyaz Saray kaynakları, hiçbir şekilde böyle bir planın olmadığının altını çizdi.


Beyaz Saray'ın İlk Yalanlaması Değil
Beyaz Saray'ın açıkça bir müttefik ülkenin liderini veya bakanını yalanlaması sıradan olaylardan değil. Bundan bir yıl önce de 19 Şubat tarihinde yapılan Obama-Erdoğan telefon görüşmesinde, Erdoğan'ın bir TV röportajında Obama'nın Fethullah Gülen'in iadesine sıcak baktığı yönündeki sözleri, yine Beyaz Saray tarafından yalanlanmıştı.

Çavuşoğlu yarın Beyaz Saray'a giderek Obama'nın Milli güvenlik Başdanışmanı Susan Rice ile de görüşecek.

Monday, April 06, 2015

US urges Turkey to unblock access to social media

Acting Spokesperson Marie Harf statement re social media bans in Turkey:

·        The United States supports freedom of expression in Turkey and opposes any action to encroach on the right to free speech. An independent and unfettered media is an essential element of democratic, open societies.

·        We urge the Government of Turkey to unblock its citizens’ access to Twitter and YouTube and ensure free access to all social media platforms.

·        Freedom of expression is a key element in every healthy democracy and is enshrined in the Turkish constitution and OSCE agreements.

ABD'den Türk hükümetine: Engelleri Kaldırın

ABD Dışişleri Bakanlığının şu anki sözcülüğünü yapan Marie Harf, Türkiye'deki sosyal medya yasakları ile ilgili bir açıklama gönderdi. 
Daha önceki açıklamalarında ifade özgürlüğünün Türk anayasasısında korunma altına alındığını ifade eden ABD, bu kez anayasanın yanında AGİT anlaşmarını referans vermesi dikkat çekti.

Açıklamada şunlara yer verildi:
ABD: Özgür Konuşmaya karşı bütün Eylemlere Karşıyız
Amerika Birleşik Devletleri Türkiye'deki ifade özgürlüğünü desteklemektedir ve özgür konuşmayı tehdit edici bütün eylemlere karşıdır.

ABD'den Türk hükümetine: Engelleri Kaldırın
Biz Türk hükümetinden vatandaşlarının Twitter ve Youtube ile diğer bütün sosyal medya platformlarına ulaşımlarını engellemelerini kaldırmalarını ısrarla teşvik ediyoruz. 

İfade Özgürlüğü Anayasa ve AGİT garantili
İfade özgürlüğü her sağlıklı demokrasi için kilit önemdeki bir unsurdur ve Türk Anayasası ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) anlaşmalarında korumaya alınmıştır.